KLINISCHE MONITORING VAN SIKKELCELZIEKTE MBV. A.I

Klinische monitoring van sikkelcelanemie met behulp van artificiële intelligentie

Eelke Brandsma Sanquin, Amsterdam

Grant €45.000,-

Eelke Brandsma Sanquin Amsterdam foto

Doel

In de toekomst kan deze methode mogelijk ook dienen als hulpmiddel voor het testen van nieuwe geneesmiddelen ter preventie van pijnlijke crises. 

De bevindingen van dit project kunnen leiden tot een doorbraak in het adequaat vervolgen en tijdig behandelen van patiënten met sikkelcelziekte.

Onderzoeksmethode

Rode bloedcellen van patiënten met sikkelcelziekte kunnen de kenmerkende sikkelvorm aannemen. Deze verandering in de vorm van rode bloedcellen kan uiteindelijk leiden tot verstoppingen in bloedvaten waardoor diepe pijnen en schade aan organen kan ontstaan. Patiënten hebben daardoor zeer regelmatig last van deze crises met opnames in het ziekenhuis tot gevolg. Hoe ernstig een crises zal worden, dus hoe diep de pijn of ernst van de schade aan organen is, is niet goed te voorspellen. Helaas is er nog geen goede objectieve testmethode die betrouwbaar de ernst van het ziekteverloop kan monitoren en het ontstaan van een pijnlijk crises of complicaties kan meten. Verder is het ook nog niet goed mogelijk om de effecten van een behandeling objectief te meten en behandelplannen hier op aan te passen.  

De onderzoeksgroep van Sanquin heeft onlangs een nieuwe methode ontwikkeld om de mate van veranderingen van sikkelcellen te meten. In dit project zullen we nagaan of het meten van de verschillende vormen van sikkelcellen een betrouwbare methode is om de ernst van pijnlijke crises, de mate van schade aan organen en het effect van behandeling bij patiënten te voorspellen. 

 

Meer informatie

Word vriend van het Sikkelcelfonds!

Ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates

De nieuwsbrief wordt 1 a 2 keer per jaar verstuurd.