sikkelcel behandelkamer

Op 31 januari 2022 heeft het St. Vincentius Ziekenhuis in Suriname haar eerste sikkelcel behandelkamer in gebruik genomen voor sikkelcel patiënten.

In september 2021 deden Hematoloog Nicole Oldenstam en Andressa Hunsel, auteur en ambassadeur van sikkelcelziekte een oproep aan donateurs om geld en middelen in te zamelen voor de inrichting van de eerste sikkelcel behandelkamer voor volwassenen in het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ). Met deze speciale behandelkamer hoeven de patiënten niet meer te wachten op de Spoedeisende Hulp (SEH), maar worden zij direct doorverwezen naar een hematoloog.

Het project is nu, na ruim 4 maanden afgerond. De kamer met 5 bedden biedt voldoende ruimte om meteen hulp te kunnen verlenen aan sikkelcel patiënten boven de 18 jaar die tijdens een sikkelcel aanval een arts en medicatie nodig hebben. Nicole: Voorheen werden sikkelcel patiënten geholpen via de spoedpolies, met lange wachttijden tot gevolg. Het kon soms uren duren voordat ze behandeld konden worden en ook zien we vaak dat hun ziektebeeld niet goed wordt herkend. Met deze speciale behandelkamer lossen we dit probleem nu op”. De sikkelcel behandelkamer is een mooie stap richting betere zorg voor sikkelcel patiënten in Suriname.

Het interview met Nicole Oldenstam is hier terug te kijken.