Replace Study
Efficacy and safety of extra oral fluids versus intravenous fluids therapy during vaso-occlusive painful crisis in patients with sickle cell disease;
a multicenter randomized open label study
Erfan Nur Amsterdam UMC
Grant: €100.000
Wat is het beste voor de patiënt om de pijn te verminderen tijdens een pijnlijke crise? Extra veel drinken of vocht via een infuus. Deze vraag zal Erfan Nur, onderzoeker en hematoloog van het Amsterdam UMC in de komende jaren beantwoorden middels een multicenter onderzoek.
De onderzoekers hopen dat na afloop van het onderzoek een richtlijn op te stellen met een verbeterde behandeling van een pijnlijke crise.
Bij mensen met sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen (sikkelcellen) minder sterk en blijven vaak steken in het bloedvat en veroorzaken verstoppingen. De belangrijkste klachten zijn daarom bloedarmoede, schade aan organen en hevige pijnaanvallen. Deze pijnaanvallen worden ook wel sikkelcelcrises genoemd en zijn vaak zo ernstig dat opname in het ziekenhuis en behandeling met zware pijnstilling noodzakelijk zijn.
Om te zorgen dat het bloed weer goed gaat stromen en de pijn minder wordt, krijgen de patiënten tijdens een crise heel veel vocht toegediend. Helaas weten we niet wat het beste is en wat het minste risico met zich meebrengt: heel veel vocht drinken of het vocht per infuus toegediend krijgen. Het risico van vocht per infuus is overvulling, waardoor vocht achter de longen ontstaat. Dit kan de toestand van de patiënt verslechteren. Bij het drinken van vocht bestaat het risico dat de patiënt door de pijn of door de bijwerkingen van de pijnstillers onvoldoende drinkt en de pijn daardoor mogelijk langer blijft bestaan.
Patiënten die opgenomen worden met een pijnlijke crise wordt gevraagd of zij mee willen doen aan dit onderzoek. Indien patiënten instemmen krijgen zij via een loting de behandeling toegewezen: a) extra vocht middels veel drinken of b) vocht via een infuus. De uitkomstmaten zijn duur van de opname; duur van de pijn, hoeveelheid gebruikte pijnstillers en complicaties zoals overvulling.
Lees hier een interview met Erfan Nur over de Replace-studie.
Ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates
De nieuwsbrief wordt 1 a 2 keer per jaar verstuurd.
Het Sikkelcelfonds
Contact
Het Sikkelcelfonds
NL18RABO 0372 0935 74
KVK: 69127271