Doorbraak malaria vaccine
Een moeder die haar kind vasthoud met malaria. Zij wordt onderzocht door een dokter in het ziekenhuis. Bron: AFP

Jaarlijks op 25 april is het Wereld Malaria Dag en dan staan we extra stil bij de noodzaak om de wereld malaria vrij te maken. Tijdens Wereld Malaria Dag, presenteerde de World Health Organization (WHO) veelbelovende resultaten met de doorbraak van een malariavaccin. Dit vaccin is hard nodig, want er sterven jaarlijks meer dan 400.000 mensen aan deze malaria. Naar schatting zijn twee derde van deze doden kinderen onder de 5 jaar. 

Malaria wordt verspreid door de Plasmodium parasiet die voorkomt in malariamuggen. Deze muggen komen vooral voor in warme gebieden rondom de evenaar. Tot 1970 kwam deze ziekte ook in Nederland voor. Mensen die in malaria gebieden leven hebben vaak evolutionair sikkelcelziekte ontwikkeld als bescherming tegen malaria. Echter blijkt dit helemaal geen garantie te zijn om de ziekte niet te krijgen en worden juist mensen met sikkelcelziekte extra ziek van malaria. De WHO en haar partners werken daarom samen met als doel : “Zeroing in on malaria elimination”.

Ondanks de daling van malariadoden over de afgelopen 15 jaar, zorgt de COVID-Pandemie voor een extra uitdaging. In landen met een slechte gezondheidszorg, zoals in Afrika is er sprake van overbelaste zorg en zijn diagnoses gemist en behandelingen uitgesteld. In oorlogsgebieden zijn hulporganisaties vertrokken en wordt de toevoer van geneesmiddelen bemoeilijkt. De kans op sterfte door malaria neemt hierdoor weer toe.

Ondanks de terugval in malariadoden door Covid publiceerde de WHO samen met haar partners ook goed nieuws. Zo publiceerde zij de onderzoeksresultaten van een veelbelovend malariavaccin. Deze onderzoeksresultaten laten zien dat er een werkend malariavaccin is ontwikkeld die zeer veilig en effectief blijkt te zijn. Het vaccin moet nog wel een belangrijke tweede testronde door, die plaatsvindt onder 4.800 mensen uit vier Afrikaanse landen.
Het is dus nog even afwachten totdat we de dodelijkste ziekte uit onze geschiedenis voorgoed kunnen elimineren, maar we zijn dichtbij.

Het advies van onze artsen: Laat je nu vaccineren tegen Covid 19. Neem anti malaria profylaxe als je naar landen gaat waar nu malaria heerst, ook als je drager bent van sikkelcelziekte en in de toekomst is er een vaccin tegen malaria!

Bron: who.int, frieschdagblad, dutchcowboys, FOTO: AFP