Zoeken
Sluit dit zoekvak.

DYNAMICS STUDY

Dynamics Study

Startdatum: 1 januari 2022
Onderzoeker: Lena Vaclavu (LUMC, Leiden) en Bart Biemond (Amsterdam UMC)
Grant 2021: €100.000

Doel

Bijna de helft van alle volwassen patiënten met sikkelcelziekte (SCD) heeft schade aan de kleine hersenvaten die weliswaar meestal onopgemerkt blijven, maar de hersenfunctie kunnen beïnvloeden. Deze zogenaamde ‘stille infarcten’ doen het vermogen van patiënten om te kunnen leren en dagelijkse activiteiten te verrichten afnemen. Stille infarcten beginnen op de kindertijd en verergeren geleidelijk bij het ouder worden. Stille infarcten verhogen het risico op een toekomstige beroerte.

De risicofactoren voor een beroerte bij kinderen zijn bekend, zoals een verhoogde stroomsnelheid van het bloed in de hersenvaten op doppler-echografie. Deze stroomsnelheden nemen echter af met de leeftijd, waardoor ze minder goede voorspellers zijn voor het risico op een beroerte bij volwassen sikkelcel patiënten. Het stromende bloed oefent krachten uit op de vaatwanden. Eerder onderzoek van ons heeft aangetoond dat een hogere snelheid gepaard gaat met verwijding van de bloedvaten.

Velocity
In dit MRI-beeld van een patiënt met sikkelcelziekte zijn de verschillende  bloed stroom snelheden van de hersenvaten in kleur weergegeven

Onderzoeksmethode

Onze hypothese is dat kleine hersenvaatjes beschadigd kunnen raken door de hoge stroom snelheden van het pulserende bloed. Deze schade kan worden gezien met MRI (stille infarcten) en met behulp van speciale MRI technieken (4D-flow-MRI) kunnen de krachten van het bloed in deze kleine bloedvaten goed worden ingeschat op basis van de stroomsnelheid en kloppende karakter van de bloedstroom (pulsatiliteit). De pulsatiegolf van het bloed reist langs het vat. Een gezond bloedvat dempt deze pulsaties waardoor de kloppingen het vat niet kunnen beschadigen. Beschadigde vaten zijn stijver en minder in staat om de sterke krachten van de pulserende stroming te dempen. In ons onderzoek zullen wij bestuderen of de pulsatiliteit en druk tegen de vaatwand van het bloed (shearstress) leiden tot vaatwandschade van kleine vaten en het optreden van stille herseninfarcten op MRI.

Deze informatie zal gegevens opleveren om het ontstaan van stille herseninfarcten beter te begrijpen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen om dit te voorkomen.
De MRI scans worden bij patiënten in het Sikkelcel expertise centrum in het Amsterdam UMC (Locatie AMC) en het Children’s Hospital Los Angeles in de VS verricht onder de leiding van prof. B Biemond, prof. AJ Nederveen en prof. JC Wood.

Meer informatie

Startdatum 1 januari 2022. Duur van het project is 2 jaar.

Word vriend van het Sikkelcelfonds!

Ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates

De nieuwsbrief wordt 1 a 2 keer per jaar verstuurd.