Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Muziekinterventie
Sikkelcelonderzoeker Mariska van der Lans

Ontmoet de sikkelcelonderzoekers: Mariska van der Lans over Muziek Interventie. 

Een onderzoek naar het effect van muziek op pijn tijdens de sikkelcelcrisis.

Het Sikkelcelfonds faciliteert en ondersteunt onderzoek naar betere behandelingen en genezing van sikkelcelziekte. Een van de lopende projecten in het Erasmus MC is Muziek Interventie. Deze studie richt zich op de rol van muziek als aanvullende interventie tijdens een sikkelcelcrisis.

Drs. Mariska van der Lans, senior verpleegkundig consulent, vertelt over dit bijzondere onderzoek, de bijdrage van het Sikkelcelfonds en haar hoop op een toekomst met persoonsgerichte zorg voor patiënten met sikkelcelziekte.

Wat houdt het onderzoek precies in?
In deze studie wordt onderzocht of muziekinterventie, in combinatie met standaard pijnmedicatie, een positief effect kan hebben op de pijnervaring van mensen met sikkelcelziekte tijdens een sikkelcelcrisis. We weten dat pijnmedicatie, zoals morfine, niet altijd voldoende is om de pijn volledig te verlichten. We willen onderzoeken of muziek kan bijdragen aan extra pijnverlichting en comfort. 

Het is een verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek dat is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel worden er 30 patiënten met sikkelcelziekte geïncludeerd die gedurende een sikkelcelcrisis zijn opgenomen in het Erasmus MC. Tijdens de eerste opname ontvangen zij de standaard medicamenteuze behandeling. Tijdens de tweede opname wordt er aanvullend een muziekinterventie aangeboden, zodat iedere patiënt zijn eigen controlegroep is. In dit onderdeel van het onderzoek onderzoeken we of de muziekinterventie het medicatiegebruik vermindert, de pijnscore verlaagt en de opnameduur verkort. In het tweede deel van het onderzoek worden twaalf patiënten gevraagd naar hun ervaringen met de muziekinterventie en of de muziekinterventie nog verfijning behoeft.    

Wat voor soort muziek wordt er gebruikt?
Met een focusgroep van tien patiënten met sikkelcelziekte, een muziektherapeut en de onderzoeker is besproken aan welke voorwaarden muziek bij pijn moet voldoen.

De patiënten hebben zelf suggesties gedaan, waarna vijf playlists zijn samengesteld met populaire muziek voor jongeren, klassieke filmmuziek, natuurgeluiden, gospelmuziek en wereldmuziek met Afrikaanse, of Marokkaanse invloeden.  Interessant genoeg blijkt deze playlist minder populair dan verwacht; veel patiënten geven de voorkeur aan andere genres. 

Tijdens opname wordt de patiënt gevraagd tweemaal per dag twintig minuten naar de door henzelf gekozen playlist te luisteren. Opvallend is dat patiënten in de eerste dagen vaak nog geen behoefte hebben aan muziek; ze willen liever rust en hebben vaak hun eigen strategieën om met de pijn om te gaan ontwikkeld.

Welke rol speelt de subsidie van het Sikkelcelfonds in dit onderzoek?
Dankzij de subsidie van het Sikkelcelfonds was het mogelijk om de focusgroepen te organiseren, de playlists samen te laten stellen door een muziektherapeut en is er een medisch student als projectmedewerker aangesteld voor de dataverwerking.

Daarnaast kunnen we reclamevrije Spotify-abonnementen aanbieden, zodat patiënten ongestoord naar de playlist kunnen luisteren.

Wanneer is het onderzoek gestart en wanneer worden de resultaten verwacht?
Het onderzoek is gestart in december 2023 en heeft een looptijd van twee jaar.

Wat zou de ideale uitkomst van dit onderzoek zijn?
Het onderzoek heeft reeds geleid tot meer aandacht voor de specifieke behoefte van patiënten met sikkelcelziekte. Deze studie helpt ons een holistische en persoonlijke benadering te ontwikkelen in de zorg voor deze patiënten binnen een multidisciplinair team.

Het droomscenario is dat de muziekinterventie daadwerkelijk bijdraagt aan pijnverlichting tijdens een sikkelcelcrisis, en dat patiënten deze methode ook thuis kunnen gebruiken om zo controle te houden en de ernst van een sikkelcelcrisis te verzachten.

Meer informatie over dit onderzoek is te lezen op onze lopende onderzoekspagina.