RAVOS STUDY

Achtergrond

Sikkelcelziekte leidt naast bloedarmoede en pijnaanvallen tot schade aan vele verschillende organen. Eén van de organen die specifiek door sikkelcelziekte kunnen worden aangetast zijn de ogen. Het netvlies is een belangrijk onderdeel van het oog, welke voorzien wordt van bloed via een netwerk van bloedvaatjes. Schade door sikkelcelziekte aan deze bloedvaatjes kan leiden tot bloedingen voor het netvlies of zelfs loslating van het netvlies. Dit kan dan leiden tot slechtziendheid. Het doel van ons onderzoek is bekijken of wij risicofactoren kunnen ontdekken voor het krijgen van netvliesschade door sikkelcelziekte. Deze risicofactoren kunnen bestaan uit specifieke kenmerken van de rode bloedcellen, groeifactoren die betrokken zijn bij de aanleg van bloedvaatjes en de stroperigheid van het bloed. Met deze studie hopen wij in de toekomst sikkelcelpatiënten met een grotere kans op netvliesschade op tijd te herkennen en te behandelen, om slechtziendheid te voorkomen.

Doel

Het vinden van specifieke risicofactoren die de kans op netvliesschade bij patiënten met sikkelcelziekte vergroten.

oog RAVOS

Onderzoeksmethode

Het plan is om bij geselecteerde sikkelcelpatiënten een volledig oogonderzoek te doen en bloedmonsters af te nemen. Het oogonderzoek vertelt ons of er netvliesschade is en zo ja, hoe ernstig deze schade is. Met de bloedmonsters doen wij verschillende testen waarvan we willen kijken of er verschillen zijn tussen patiënten mét en patiënten zonder netvliesschade. Deze onderzoeken betreffen: (1) de vervormbaarheid en neiging tot sikkelen van de rode bloedcellen, (2) de concentratie van stoffen die invloed hebben op de nieuwvorming van bloedvaatjes in het oog en (3) de stroperigheid van het bloed. 

Op deze manier hopen we in de toekomst beter te begrijpen hoe de netvliesschade ontstaat en te onderzoeken welke patiënten een hoog of juist laag risico hebben op ernstige netvliesschade. Zo hopen wij patiënten met een hoog risico op tijd op te sporen en te behandelen, om slechtziendheid te voorkomen. Aan de andere kant zouden patiënten met een laag risico misschien juist minder ziekenhuisbezoeken aan de oogarts nodig hebben.

Meer informatie

Word vriend van het Sikkelcelfonds!

Ontvang onze nieuwsbrief met de laatste updates

De nieuwsbrief wordt 1 a 2 keer per jaar verstuurd.