Help je mee?

lopende onderzoeken

Lopende onderzoeken

In 2022 heeft het Sikkelcelfonds subsidies uitgereikt met als doel wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling van sikkelcelziekte mogelijk te maken. De subsidies zijn uitgereikt aan:

Erfan Nur (Amsterdam UMC), Eelke Brandsma (Sanquin, Amsterdam), Aida Kidane (Erasmus MC, Rotterdam) en Rajani Brandsen (AmsterdamUMC).

 

Erfan Nur ontvangt een beurs van €100.000,- voor onderzoek naar de meest effectieve en veilige toediening van extra vocht ter bestrijding van het sikkelen tijdens een pijnlijke crise.

Eelke Brandsma ontvangt een beurs van €45.000,- voor het ontwikkelen van een nieuwe methode om de mate van veranderingen in de vorm van sikkelcellen te meten.

Aida Kidane ontvangt een beurs van €45.000 voor een vervolgstudie naar het ontstaan van kleine infarcten bij kinderen met sikkelcelziekte.

Rajani Brandsen ontvangt een beurs van €45.000,- voor onderzoek naar sikkelcel-retionopathie, een ernstige oogafwijking dat specifiek optreedt bij volwassen patiënten met sikkelcelziekte.

We wensen alle onderzoekers heel veel succes!

Voor meer informatie over de onderzoeken die 2021 en 2022 gefinancierd en gesteund worden door het Sikkelcelfonds, 
bekijk dan de onderstaande onderzoeken.

PROTECT study

PROTECT: Preservation of pre-transplant adaptive immunity. Onderzoekers: Lisa Dovern en Erfan Nur (Amsterdam UMC).  

Dynamics Study

DYNAMICS: The Role of Hemodynamics in silent infarcts Onderzoekers: Lena Vaclavu (LUMC, Leiden) en Bart Biemond (Amsterdam UMC).

ONSET study

ONSET: Objective neurocognitive assessment by Eye tracking Onderzoeker: Corien de Groot Eckhardt (Amsterdam UMC).

ISIPRES study

ISIPRES: Inflammatie in Sikkelcelpatiënten pre Stamceltransplantatie Onderzoekers: Alex Mohseny, Frans Smiers (LUMC, Leiden)

BRICK study

BRICK: Brain structure and neurocognitive development in sickle cell disease Onderzoekers: Aida Kidane Gebremeskel en Marjon Cnossen (Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam)